Crossing Over – Könyvpremier!

Szerző: dátum / 0 Komment

Megjelent a németországi SVH-Verlag gondozásában a doktori disszertációm könyv-változata keménykötésű, nyomtatott formátumban, amelyben Debussytől Bernsteinen át Nigel Kennedyig és a mai internetes mashupokig vizsgláom zenei kultúrák találkozásait, popularizált komolyzenét, világzenét, szimfonikus jazzt, prog rockot, remixeket, filmzenét.
A könyv megrendelhető ITT, vagy a Pdf változat letölthető INNEN.
 

Milyen – zenén kívülre mutató asszociációkat keltenek a zeneszerzők egyes műfajok idézésekor, és hogyan reprezentálják a műfaji utalások a magas- és mélykultúrákhoz kötődő jellemző életstílusokat, személyiségjegyeket, sztereotípiákat?
Milyen különbségek vannak crossover és crossover között? Hogyan kategorizálhatóak a különböző műfajötvöző technikák?


Ezekre és hasonló kérdésekre keresi a választ a majd 250 oldalas könyv, amely a tudatos műfajötvözések (klasszikus és pop) mögött álló zeneszerzői kommunikációs stratégiák és zenei megoldások közötti összefüggéseket vizsgálja.
Sokszempontú elemzések világítják meg a műfajötvözés különböző típusainak karakterjegyeit a Gentle Giant, a Liquid Tension Experiment, Kutiman munkáiban, vagy Vivaldi Négy Évszakjának modern populáris feldolgozásaiban.
Műfajokat ötvöző, nemzetközi zeneszerzőkkel folytatott kvalitatív interjúk egészítik ki a kutatást. A széles értelemben vett crossover stílusok vizsgálata és rendszerezése rávilágít, hogy az alkotók eltérő háttérmotivációi – zenekiadók, producerek marketing céljai, vagy zenészek kísérletező megközelítései – jelentősen különböző művek létrejöttét eredményezik, amelyeket sokszor általánosítva mind crossovernek nevezünk.